نشاکاری کاهو روشی رایج و پرطرفدار در کشاورزی است که مزایای متعددی نسبت به کاشت مستقیم بذر در زمین اصلی دارد. برای نشاکاری کاهو از خزانه استفاده می شود. بذر ها بصورت دستپاش در خزانه می کارند و روی آن را با ماسه و خاک می پوشانند و سپس آنرا آبیاری می کنند. بذر ها 5-3 روز سبز می شوند و در مرحله 4 برگی به زمین اصلی منتقل می کنند.
برای نشاکاری کاهو از خزانه استفاده می شود. بذر ها بصورت دستپاش در خزانه می کارند و روی آن را با ماسه و خاک می پوشانند و سپس آنرا آبیاری می کنند. بذر ها 5-3 روز سبز می شوند و در مرحله 4 برگی به زمین اصلی منتقل می کنند. کاشت نشاء ها در زمین اصلی به روش خطی می باشد که فواصل خطوط را 50 سانتیمتر و فواصل بوته ها را 30 سانتیمتر در نظر می گیرند. در بخش زیر به تهیه نشا به تفصیل بیشتر پرداخته شده است.
با توجه به طی دوره مهم رشد ابتدایی در گلخانه که تقریبا دو ماه به طول می انجامد، این مدت از دفعات آبیاری و نیز هزینه کارگری و همچنین طول مدت داشت و هزینه های آن می کاهد.
با کشت نشا با توجه به کاشت زودهنگام بذر در شرایط گلخانه ای، در زمانی که عملا کشت آن در فضای باز به دلیل شرایط نامساعد جوی میسر نیست، محصول حداقل ۴۰ روز زودتر به بازار مصرف می رسد.
در نشاهای معمولی به دلیل ایجاد تنش در انتقال نشا از خزانه به مزرعه پس از انتقال حداقل ۲۰ روز شاهد توقف رشد برای ترمیم ریشه های آسیب دیده و تعادل اندام ها هستیم که در روش کشت نشای مکانیزه با توجه به تفکیک نشا در حفرات مجزا، نشا بدون پارگی ریشه و سایر تنش ها به مزرعه منتقل می شود.
به دلیل خطای بسیار جزئی به واکاری نشا نیازی نیست. لذا در این روش شاهد تراکم مناسب بوته و در نهایت افزایش عملکرد و حداکثر استفاده از زمین هستیم.
در این روش شاهد مزرعه ای یکنواخت و یکدست هستیم که ضمن بیمه شدن در برابر آفات و بیمار یها و تنش های محیطی، هزینه های عملیات داشت را کاهش می دهد.
میزان مصرف بذر در کشت نشا در برخی موارد تا ۳۰ برابر کمتر از کشت مستقیم است. پس در روش نشاکاری، از مقدار کمتری بذر استفاده میشود، زیرا بذرها در شرایط کنترل شده و با دقت بیشتری کاشته میشوند.
به دلیل حذف عملیات تنک کردن و خاکدهی بوته و واکاری، بسیاری از هزینه های نیروی انسانی حذف م یشود.
سیستم های آبرسانی و آبیاری به دلیل حذف دوره کاشت و کاهش طول دوره داشت، هزینه های جاری و استهلاک سیستم های آبرسانی و آبیاری به حداقل می رسد.
با کنترل دقیق شرایط محیطی در خزانه، میتوان از مصرف بیرویه آب و کود جلوگیری کرد.
اخیرا کشاورزان با هزینه های بالای پلاستیک و نیروی انسانی و مفتول کشی در سطوح وسیع اقدام به پیش رس کردن محصول می کنند که این روش با کارایی بهتر و ریسک کمتر تمامی هزینه های ذکرشده را حذف می کند.
در روش نشاکاری سنتی معمولاً بستر نشا ضدعفونی نمی شود یا بر اثر نقص های پیش آمده در این کار انواع پاتوژن های خاکزی در مزرعه پخش می شود. اما در این روش به علت استفاده از بسترهای استریل کوکوپیت و پیت ماس و پرلیت این مسئله کاملاً منتفی می شود.
گیاهانی که از طریق نشا تولید میشوند، معمولاً برگهای تردتر و خوشمزهتری دارند و عمر پس از برداشت آنها بیشتر است.
محصولات مرتبط
مطالب مرتبط