کود فسفر در ذرت از جمله عناصر ضروری برای رشد و نمو آن است. کود فسفره به صورت فسفات آمونیوم یا سوپر فسفات تریپل مصرف می شود. این عنصر نقش حیاتی در فرآیندهای مختلف فیزیولوژیکی گیاه ایفا میکند. کودهای فسفره به اشکال مختلفی مانند سوپر فسفات ساده، سوپر فسفات تریپل، فسفات آمونیوم و ... در بازار موجود هستند. انتخاب نوع کود به عوامل مختلفی مانند نوع خاک، میزان کمبود فسفر و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.
یکی از مهمترین کودهایی که در برنامه کودی ذرت نقش اساسی دارد کود فسفر در ذرت است. فسفر مایع برای ذرت نقش مهمی در رشد سالم گیاه ذرت دارد و در بسیاری از عملکردهای متابولیک و در واکنشهای انرژی، مانند فتوسنتز و تنفس ذرت تأثیر مثبت دارد.
ذرت بیشترین میزان فسفر (حدود 60 تا 70 درصد) مورد نیاز خود را از زمان تلقیح تا زمان تشکیل دانه جذب می کند. مصرف فسفر بر اساس آزمون خاک می باشد. حد بحرانی فسفر برای 15 میلی گرم - ذرت در مناطق مختلف متفاوت بوده و بین 18 بر کیلوگرم می باشد. به ازای تولید هر تن ذرت بین 3 تا 4 کیلوگرم فسفر از خاک برداشت می شود .
کمبود فسفر منجر به ضعف در رشد ریشهها میشود.
برگهای ذرت ممکن است به رنگ سبز تیره یا بنفش تغییر کنند، به خصوص در برگهای پایینی.
کمبود فسفر میتواند زمان رسیدن ذرت را به تأخیر بیندازد و منجر به کاهش عملکرد شود.
نکته: فسفر (رنگ برگ ها سبز تیره و گاهی ارغوانی شده، ساقه ها نیز به رنگ ارغوانی در آمده، و بوته ها کوتاه می مانند )، معمولاً در گیاه 40-20 روز بعد از سبز شدن ظاهر می گردد شکل (1).
شکل (1) ارغوانی شدن حاشیه برگهای گیاه ذرت در اثر کمبود کود فسفر در ذرت
یکی از راه های کنترل کمبود فسفر در ذرت استفاده از کود فسفر مایع معجزه گر می باشد ، امروز در سطح وسیعی از مزارع بزرگ و کوچک کشور مورد استفاده کشاورزان قرار گرفته و نتایج بسیار مطلوب و رضایت بخشی در میزان و کیفیت تولید و ماندگاری و دوام محصول از طریق تحریک راه اندازی سیکلهای طبیعی گیاه و بهینه سازی آنها فراهم آورده است .
فسفر در کنار نیتروژن و پتاسیم، یک ماده مغذی ضروری برای رشد گیاه ذرت است که به رشد ریشه، بلوغ گیاه و رشد بذر ذرت کمک میکند. ذرت به کمک فسفر موجود در کود فسفر مایع میتواند از انرژی برای تنظیم فرآیندهای فتوسنتزی استفاده کند و همچنین انرژی اضافه را ذخیره نماید.
مصرف کود فسفر مایع معجزه گر برای ذرت، باعث افزایش رشد ریشه، استحکام بیشتر ساقه، بهبود کیفیت محصول، بلوغ یکنواخت و زودتر ذرت و تولید دانههای بیشتر میشود.
فسفر به اشکال مختلفی در خاک وجود دارد؛ اما باید محلول در خاک باشد تا ذرت آن را جذب کند به همین منظور استفاده از فسفر مایع برای ذرت توصیه میشود. اگر PH خاک بین 6 و 7 باشد، فسفر بیشتر در دسترس گیاهان از جمله ذرت قرار میگیرد.
محصولات مرتبط
مطالب مرتبط